Nuffnang

Tuesday 7 July 2015

Iftar Day-17

Sabtu lepas, seawal pagi dah berpeluh menggosok baju sekolah. Lepas tu, ajak Tuan Syed ke Kerepek House Banting sebab nak memborong kerepek. Murah sangat dan they all memang buat mass production. Kitorang borong tiga guni kerepek and lapan pack kerepek yang sekilo-sekilo. Mardeyah yang duduk menunggu dalam kereta macam tak percaya sebab kerepek tu pack besar macam dia. Maryam pulak masuk je dalam kereta terus ke third row dengan alasan nak jaga kerepek-kerepek tu sepanjang perjalanan. Orang memang berhimpit-himpit di Kerepek House tu. Itupun banyak dah kerepek yang sold out macam kerepek pisang biasa, kerepek ubi pedas basah.

Tengah hari sampai rumah, Tuan Syed bawa Abdullah keluar nak setel dua tiga benda. Mami sambung basuh baju-baju raya then masak bihun sup untuk mereka-mereka yang 'berbuka puasa awal' ni.  Sambil tu orang Coway datang buat service water dispenser tu.

Hari tu juga Tuan Syed pakat dengan brother and sister dia untuk iftar sama-sama. Pot luck iftar. Dah tak reti nak fikir masak apa. Intai dalam freezer ada ikan kerai and ikan tenggalan, ada landak. BIL punya wife kata dia nak masak landak. Ok then kami buat benda lain.

Last nya, decided to bakar ikan tenggalan. Tetiba teringat sedapnya ikan tenggalan masak tempoyak ke masak lemak ke...tapi tempoyak ni sensitif sikit bagi sesetengah orang. And then gulai lemak pulak baru je hari tu masak. Macam bosan pulak. So, i jus gaul garam kunyit and tinggalkan aje dalam magic pan, buat api kecik je. I biar lama sikit sebab bajet nak angkat masa dekat-dekat nak keluar rumah.

Ikan tenggalan ni kategori exotic juga la. Sebab susah nak dapat. Ikan ni i lawankan dengan air asam. My version of air asam sama macam orang lain, dadukan bawang besar cili tomato and tambah belacan dan air asam jawa. Dan i tambahkan sesudu kerisik. Entah, kat kampung i memang macam tu kalau buat air asam.

Sorting lagi apa yang ada dalam fridge. Terjumpa bendi. So i rebus je bendi ni, dalam air mendidih tu tambahkan sikit minyak untuk bagi bendi berkilat and hiriskan bawang besar dan carikkan sehelai daun kunyit, tambah secubit garam. Agak-agak bendi dah melecur, angkat. Kuah tu kalau nak hirup, boleh. Kalau tak, ambik bendi nya aje.

Bendi rebus ni sedap dilawankan dengan sambal belacan. Tapi sebab Tuan Syed ada bawak balik buah bacang, i buatkan sambal bacang untuk dia.

Godek-godek fridge, terjumpa pula sayur ni. Sebelum dia melayukan diri, i celur and susun siap-siap dan potong supaya senang makan. Then cincang bawang putih, hiris bawang merah, cincang udang kering. Tumis sekali semua sampai garing and wangi, then campurkan sikit je air dengan sos tiram. Tak payah garam sebab sos tiram dah ada perasa. Kacau sekejap sampai agak-agak likat then tuangkan atas sayur celur tadi.

Belek lagi fridge. Ternampak popia goreng pedas yang Tuan Syed bawak balik dari iftar jabatan di Melaka semalam. Dah lembik kan sebab simpan dalam fridge. Kalau reheat dalam microwave nanti lembik dan tak sedap. So, i panaskan oven 160 celcius degree- susun popia dalam loyang yang grease dengan minyak sikit then panaskan dalam 5 minit lepas tu terbalikkan. Panaskan lagi dalam 5 ke 10 minit. Lepas tu biar sekejap dalam loyang untuk popia tu kena angin sikit baru angkat dan susun dalam bekas. Memang dia akan rangup semula macam baru keluar kuali.

Cara ni boleh guna untuk ayam KFC yang baru keluar peti sejuk. Kalau reheat dengan microwave tak berapa sedap. Tapi kalau panggang balik guna oven, memang dia akan rangup semula macam baru keluar oven dia.

Ok, tengok dalam fridge ada pulak kambing golek Tuan Syed bawak balik semalam tu. I panggang balik dalam oven. Top up sikit dengan sos barbeku knorr tu.

Habis siap semua makanan dipack, orang SengHeng datang deliver deep freezer. Waaahh..lepas ni boleh la simpan macam-macam bertahun-tahun! Dulu pinjam Aida punya je masa buat stok ebm Abdullah. Tapi this time tak dapat la nak pinjam sebab Aida baru tambah baby lagi. Tahniah Aida. Nanti update nama baby ye. Tak sempat nak melawat dia, dia dah balik kampung untuk berpantang.

Sempat jugak orang SengHeng tu (Jack kot nama dia) service aircond. Hari tu dia sempat buat satu aircond je-master bedroom. This time pun satu je sempat-hall. Aircond bilik the sisters nanti la lain kali kita service.

Selesai semua, kitorang bergerak ke Bandar Sri Putra rumah brother in law i. Elok sampai dalam empat minit, azan berkumandang. Selesai iftar gathering kali kedua untuk Ramadan tahun ini. Ada landak, ada ketam, ada ikan, ada kambing. Dalam mulut dok berzikir penat nak masak, jangan lah risau, rezeki dah tertulis banyak tu. Syukur dengan apa yang ada. Alhamdulillah...

Cuma i ralat tak dapat masak Aji Deris. Sebab bahan-bahan tak cukup and satu sebab lagi, dalam fridge ada macam-macam. Kita habiskan dulu one by one. Aji Deris tu kita postpone ke siaran lain pulak.

Ok babai.

No comments:

Post a Comment